Skip to main content

Orfeus och Eurydike

Premiär 12 juli och spelas 14, 18, 20 juli

Orfeus och Eurydike

Premiär 12 juli och spelas 14, 18,20 juli

Gluck's enormt älskade opera från 1762 om Orfeus som får hämta tillbaks sin hustru Eurydike från dödsriket har fascinerat publik och konstnärer i alla tider. I Vattnäs kommer vi att göra en annorlunda uppsättning med den nytänkande och skicklige regissören Niklas Hjulström, chef för Västmanlands Teater, som tidigare regisserat Kärlekskriget i Vattnäs Konsertlada. Scenograf och kostymdesigner är Fridjon Rafnsson som är mycket erfaren och har arbetat med opera, Cirkus Cirkör och teater. Föreställningen kommer att ta oss med på en resa i karaktärernas inre. I föreställningen använder vi för första gången en kör av sångare från Ovansiljan och Orfeus görs av Pers Anna Larsson, Eurydike av Maja Frydén och Amor av Göran Eliasson och leds av dirigenten Fredrik Burstedt. Det blir en vacker och gripande föreställning med en rollbesättning i världsklass.
 


Den 12 juli har Orfeus och Eurydike premiär i Vattnäs Konsertlada utanför Mora med en rollbesättning i världsklass och ett erfaret och nyskapande konstnärligt team.

– Stiftelsen Vattnäs Konsertlada har varit väldigt inriktade på nyskrivna verk men att få göra det verk som kanske varit mest nyskapande historiskt sett när det hade sin premiär (i Wien 1762) är väldigt spännande. Gluck’s Orfeus och Eurydike är en opera som förändrade operakonsten för alltid och nu får verket en stark mening och relevans hos oss i Vattnäs, säger VD Göran Eliasson. – Det är extra roligt att regissören Niklas Hjulström vill realisera sin version av verket. Han regisserade Kärlekskriget av Paula af Malmborg Ward i Vattnäs, operan som byggde på Ebba Witt Brattströms bok Århundradets Kärlekskrig. Han är skådespelare, regissör och framgångsrik teaterchef för Västmanland Teater, och Orfeus och Eurydike är ett verk han velat göra länge, säger VD Göran Eliasson. - Detta verk har en helt fantastisk, dramatisk musik och ett ämne, Orfeus-myten, som fortfarande är väldigt modernt, säger konstnärliga ledaren Pers Anna Larsson, som kommer att gestalta Orfeus, en roll hon gjort i ett antal olika uppsättningar. Den mest minnesvärda kanske är Mats Eks fantastiska Orphée på Kungliga Operan i Stockholm.
Rollbesättning och kreativt team: Orfeus: Pers Anna Larsson Eurydike: Maja Frydén Amor: Göran Eliasson Regi: Niklas Hjulström Dirigent: Fredrik Burstedt Scenografi, kostym: Fridjon Rafnsson Ljusdesign: Jimmy Svensson Vattnäs Festivalkör Vattnäs Festivalorkester
Myten handlar om hur sångaren Orfeus, vars älskade fru Eurydike just dött, med sin vackra sång lyckas blidka gudarna och får gå ned till dödsriket för att hämta tillbaka henne. Men det finns ett grymt villkor- han får inte se på henne på vägen upp och han får inte berätta varför. Eurydike blir först glad att återse sin man men förstår inte varför han bara vill dra med henne utan att omfamna henne eller se på henne. Det uppstår en mycket svår konflikt som slutar med att Eurydike dör ännu en gång, denna gång för alltid. Hur nära varandra är vi i ett äktenskap egentligen? Hur ska vi göra för att förstå varandra? Är den arketypiska mannen den som alltid måste vidare och den arketypiska  kvinnan den som ropar efter att bli sedd och att kommunicera?