Skip to main content

Kammarmusikfest

13, 14 och 15 juli 2023!

Kammarmusikfest

Vattnäs Konsertlada genomför sin första kammarmusikfestival

Under den nya festivalen Kammarmusikfest kommer vi att få höra internationella stjärnor som gitarristen Jacob Kellerman, sopransaxofonisten Anders Paulsson, sångarstjärnorna Lovisa Huledal och Karin Mobacke, Synne Vinje, världspianisten Martin Sturfält, cellisten Amalie Stalheim, vinnare av solistpriset och den enormt uppmärksammade och prisbelönta stråkkvartetten Marmén Quartett och vinnarna av Dorothy Irvings romanspris 2022 Anna Baek Christensen och Octavian Leyva Dragomir i olika konserter.

Här medverkar även det unga stjärnskottet, sopranen Alva Olsson som operadebuterade i rollen som Pamina i Trollflöjten i Vattnäs sommaren 2022, här framför hon Schubert's Der Hirt auf dem Felsen tillsammans med klarinettisten Maria Rubio samt pianisten Michael Engström, den fina Earendelkvintetten bestående av fem unga blåsare.

Vi får även höra uttrycksfulla mezzosopranen Rebecca Fjällsby i De Falla's Siete Canciones Populares, sopranen Agnes Auer som har medverkat vid en rad av produktionerna i Vattnäs Konsertlada samt vid bl a Kungliga Operan i Stockholm, som hos oss framför sånger av Stenhammar tillsammans med Stenhammarexperten Martin Sturfält, tenoren med en stark känsla för Brittens musik, Göran Eliasson som tillsammans med hornisten Eelis Malmivirta och pianisten Michael Engström samt recitation av Anna Sjögren framför Brittens Three songs from the heart of the matter. 

Den i Vattnäs vid det här laget välkände operastjärnan tenoren Tobias Westman framför för första gången Schumann's Dichterliebe och ännu ett framtidslöfte, basbarytonen Kristoffer Töyrä från Piteå, i Schubert's Winterreise. Vi får även höra de fantastiska unga musikerna Johanna Moreaus violin, Elin Thorsell violin, Allan Jonasson viola, Fred Lindberg cello och Fredrik Wadman kontrabas.

Pers Anna Larsson avslutar hela festivalen med Gustav Mahlers fantastiska Abschied ur Das Lied von der Erde, tillsammans med många av de musiker som medverkat. 

Under hela Kammarmusikfest håller vi öppet Vattnäs Konsertladas kafé Tre rum & Kök, två timmar före konserternas start, i pausen och efter konserterna. Vi serverar varm och kall mat, kaffe och efterrätter samt har vin- och ölrättigheter. Möjlighet att förbeställa till pausen finns. Kontakta restaurangchef Mathias Treson på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. för meny och förbeställning.

 


Torsdag 13 juli 18:00-21:30 inklusive paus

Festlig invigning bland folk och fä

En konsert med inslag av musik som lånat influenser från folkmusik och naturlyrik i olika regioner av världen. Vi får höra spanska folksånger av De Falla med gitarristen Jacob Kellermann och mezzosopranen Rebecca Fjällsby och Alva Olsson, sopran och Maria Rubio, klarinett som framför Schuberts epos Der Hirt aug dem Felsen tillsammans med pianisten Michael Engström. Vi får stifta bekanskap med den unga blåskvintetten Earendelkvintetten som framför Jacques Ibert's Trois Pièces Brèves och Malcolm Arnold's Three Shanties. Många av festivalens sångare och musiker medverkar dessutom i en festlig avslutning med oväntade stycken och extranummer inpå natten.

Kvällens artister är bl a Alva Olsson sopran, Maria Rubio klarinett, Earendelkvintetten, Michael Engström piano, Jacob Kellermann gitarr, Rebecca Fjällsby mezzosopran, Anna Johansen altsaxofon, Anna Larsson alt, Göran Eliasson tenor, Synne Vinje sopran, Vattnäs Strings och Octavian Leyva Dragomir piano.

Efter konserten visas Anders Hansers fantastiskt fina bildspel om hans mor, opera och konsertsångerskan Hanser-Lina. Biljetter till bildspelet köper du på plats.

Fredag 14 juli 18:00-21:30 inklusive paus

Från Stenhammar till Bernstein- gammal och ny musik ristas i sten för framtiden

Med elegans och skicklighet framför en rad artister ett mångfacetterat och känsloladdat program. Agnes Auer har samarbetat med världspianisten Martin Sturfält under ett par års tid med konserter både i Sverige och utomlands. Nu gör de programmet hos oss, med de vackra odödliga sångerna av vår egen Wilhelm Stenhammar. Robert Schumann skrev på 1840-talet sångcykeln Dichterliebe efter Heinrich Heines dikter. Det är ett verk som sjungits genom tiderna av världens största tenorer och som kräver en känsla för texterna om kärlek, sorg, smärta och lycka. Vi får nu uppleva tenoren Tobias Westman som för första gången ska sjunga hela verket hos oss, ett verk han säkerligen kommer återkomma till under hela sin långa karriär.

Kvällen fortsätter med den fantastiska duon Anna Baek Christensen och Octavian Leyva Dragomir som vi fick uppleva redan förra sommaren i ladan. Under året har de fått ett genombrott som hette duga när de vann det nyinstiftade, prestigefulla Romanspriset till Dorothy Irvings minne. Vi kommer få uppleva delar av deras vinnarprogram.

Och avslutningen blir något alldeles extra.Vännerna och de internationellt mycket uppskattade musikerna Anders Paulsson sopransaxofon och Jacob Kellermann gitarr spelar musik som för tankarna till tango och film, vi får höra Astor Piazzolla, (tangokompositören), Ennio Morricone (geniet som skrivit underbar filmmusik till ett femtiotal filmer) samt svenske kompositörerna Bo Hansson, Anders Nilsson och Sven Hagvil som har komponerat för just denna duo. Ett program som nyligen gjorde succé på Capri! Det blir alltså en sprakande kväll att njuta av!

Efter konserten visas Anders Hansers fantastiska bildspel om Jussi Björling! Biljetter till bildspelet köper du på plats

Lördag 15 juli 16:30- 22:00 inklusive två pauser

Härifrån till evigheten- musik som överlever oss

På den sista dagen får vi uppleva överjordisk musik, klassiker som förmodligen ingen av oss kommer att överleva. Karin Mobacke sopran och Lovisa Huledal mezzosopran ger tillsammans med Octavian Leyva Dragomir ett finstämt program, Göran Eliasson gör Benjamin Britten’s vackra ”Three songs from the matter of the Heart” med Michael Engström piano, Anna Sjögren recitation och Eelis Malmivirta, horn.

Ytterligare en världsartist har vi i cellisten Amalie Stalheim som spelar Rachmaninovs cellosonat g-moll op 19 med Martin Sturfält på piano, den unge kraftfulla och röstbegåvade basbarytonen Kristoffer Töyrä sjunger Schubert’s Winterreise och den internationellt uppmärksammade och flerfaldigt prisade stråkkvartetten The Marmén Quartett har tagit sig tid att komma till oss för att spela musik av Béla Bartok och Haydn. Det kommer bli ett brinnande och sagolikt samspelande gäng som spelar hjärtat ur kroppen.

Vi avslutar kvällen med något av det vackraste som skrivits. Gustav Mahlers Der Abschied (Avsked) ur Das Lied von der Erde i kammarorkestrering av Arnold Schönberg med en stor del av våra instrumentala solister och med Pers Anna Larsson som sångsolist kommer säkerligen ge oss en förvissning om att klassisk musik och kammarmusik har en framtid. Det blir en kväll att minnas länge, länge. Kanske i en evighet.