Skip to main content

Im Treibhaus

Opera om Mathilde Wesendonck och Richard Wagner

Im Treibhaus

Av Staffan Storm och Ebba Witt Brattström

Ett av musikhistoriens mest omtalade och älskade verk skapades under en himlastormande och förbjuden förälskelse mellan två kulturpersoner. Operan Tristan och Isolde skilde sig markant från Richard Wagners övriga produktion och det råder ingen tvekan om att Mathildes medverkan i skapandet av århundradets kärleksopera var betydande. Efter premiären av Tristan och Isolde skulle Richard Wagner förneka Mathilde Wesendoncks inblandning i skapandet av verket och av eftervärlden blev hennes poesi förlöjligad och förminskad.

Finns det plats för en skapande kvinna bredvid en genial man? Vem var egentligen Richard Wagners Isolde?

I den nyskrivna operan Im Treibhaus- en opera om Mathilde Wesendonck och Richard Wagner, får vi höra kompositören Staffan Storms fantastiskt färgrika och känslomättade musik till Ebba Witt-Brattströms målande och träffsäkra libretto.


Staffan Storm

Är mycket erfaren tonsättare med många vokala och kammarmusikverk i sin repertoar. Han tilldelades Musikförläggarnas pris i genren Årets Konstmusik 2019 för sitt kammarmusikstycke Nachtseele och var sjua på Tidskriften Opus lista över musikårets mest inflytelserika personer 2019. Vattnäs Konsertladas beställning av Im Treibhaus blir Staffan Storms första opera.

Ebba Witt-Brattström

Är professor i nordisk Litteratur vid Helsingfors universitet. Vattnäs Konsertlada beställde operan Kärlekskriget på hennes roman Århundradets Kärlekskrig 2017, med libretto av Mathias Clason och musik av Paula af Malmborg Ward. Im Treibhaus blir Witt-Brattströms första operalibretto.

Bilder från föreställningen

Fotograf: Martin Hellström