Skip to main content

Coco Chanel

av Martyna Kaiser

Coco Chanel

Opera om modeikonen Coco Chanel

Coco Chanel är sannolikt den enskilda person som påverkat modevärlden allra mest. Hon var en begåvad rebell, en arbetsnarkoman med stark revanschlust och ett marknadsföringsgeni. Men också en mycket ensam person som hade svårt att släppa någon nära. Hon var komplex och svårfångad redan under sitt liv, men med ett starkt behov av självständighet och viljan att skriva sin egen historia. 45 år efter hennes död är modehuset Chanel är fortfarande ett av världens starkaste varumärken. Operan är en återblick mot hela Coco Chanels levnad – ekonomiska framgångar och motgångar, funnen kärlek och förlusten av den, stilmässiga fiaskon och stilmässiga succéer som lever än i dag.

Berättelsen växer fram i mötet mellan en åldrande Coco Chanel och en journalist, där den förstnämnda önskar förmedla sin självbild och den senare söker efter vad som döljer sig bakom den.

Operan i två akter är skriven av Martyna Kaiser, som även står för regi och kostym. Musiken av bl.a. Debussy, Korngold, Mahler och Boulanger är tidstypisk och speglar också känslor och händelser på scenen.

Operan spelades första gången i Vattnäs Konsertlada sommaren 2016.

Bilder från föreställningen

Fotograf: Martin Hellström